Търсене в този блог

петък, 10 септември 2010 г.

"Exercises In Preparation For Independent Life" (1980)

1 коментар:

animato каза...

Това е третият самостоятелен филм на Прит Пярн, 1981г. – „Упражнения по пътя към самостоятелния живот”. Качеството е лошо, но аз го публикувам тука съвсем информативно – за тези, които ще присъстват на неговия и на съпругата му workshop, а дори още повече за тези, които нямат възможност да присъстват. Прит Пярн е правил горния филм на 35-годишна възраст и вие ще се запитате защо толкова късно започва пътя си в анимационното кино. Но той е работил като еколог и ботаник, а рисуването и карикатурата са му били хоби. През 1971г. го поканват да бъде художник-постановчик на един филм на Райн Раамат и след още шест години дебютира със самостоятелен филм –„Кръгла ли е земята?”.
За стила му критиците ще кажат: гротеска, черен хумор, сюрреализъм с комичен ефект, суров, условен и нерафиниран рисунък и пр. Но на мене ми харесаха няколко коментара в You tube под съвместния му с Яно Полдма филм “1895”, (1995г.), посветен на стогодишния рожден ден на киното. Тe гласят така:” Толкова странен и толкова добре направен, наистина е удивителен! Не мога да обясня атмосферата, но наистина ме хваща!”
Следващият коментар е следният: “ Не разбирам.”
И накрая: « Фантастична анимация, много нереална и добре пасва с носталгията ми. Аз съм само на 17, но съм гледал Mr Been и други телевизионни програми от 80-90 години и този стил го разбирам. Харесва ми неограничената свобода и непредвидимост, прилича ми на черните комедии на Дейвид Фърт и пр. Пярн е гений!”
Както често става с много други талантливи и оригинални автори, и Пярн става пример за подражание на много други, може би талантливи, но не особено оригинални автори. Някои направо го копират и колкото повече го копират, толкова повече аз лично губя интерес към "гротеската, черния хумор, сюрреализма с комичен ефект, суровия, условен и нерафиниран рисунък и пр." (Тук цитирам себе си.) От друга страна, това е много сложна тема - Прит Пярн от 1994-5г. преподава анимация в Турку, Финландия и вероятно яркият му талант оказва влияние върху студентите му, дори и без той да го иска.
Мнозина от студентите му може би работят в небезизвестното студио "Кlasky& Czupo", които са от малкото американски студия, работещи с емигранти предимно от Източна Европа. Това си личи в стила им - "A-a-ah.Real monsters!", " Rugrats" , участие в «Сем. Симпсън» и т.н. Но "Кlasky& Czupo" заслужават отделно внимание, защото успяха да наложат в големия пейзаж на американската анимация източноевропейски отпечатък.
Филмографията на Прит Пярн ще намерите в интернет, но аз за всеки случай ще я публикувам съкратена тука за тези, които ги мързи да ровят:
• Is The Earth Round? (Кръгла ли е земята?, 1977)
• ...And Plays Tricks (... И прави номера, 1978)
o Награден на Варненския фестивал през 1981г.
• Exercises In Preparation For Independent Life („Упражнения по пътя към самостоятелния живот”, 1980)
• The Triangle (Триъгълникът, 1982)
• Time Out (Пауза, 1984)
Голямата награда на Варненския фестивал, 1985г.
• Breakfast On The Grass (Закуска на тревата, 1987)
• 1895 (1995) (съвместно с Яно Полдма)
• Free Action (Свободно действие,1996)
• Night Of The Carrots (Нощта на морковите, 1998)
• Karl And Marilyn (Карл и Мерилин, 2003)
• Frank And Wendy (Франк и Уенди, 2003-2005)( съвместно с Юло Пикоф, Прит Тендер и К. Янчия)
• I Feel Back Of My Head (Чувствам тила си, 2007) (съвместно с О. Марченко)
Не публикувах многото други награди, освен тези от Варненския фестивал, както и няколкото реклами, които също са взели доста награди.
Ще публикувам още откъси от филмите на Прит Пярн - отново с лошо качество, но нямам друга възможност.