Търсене в този блог

понеделник, 3 октомври 2011 г.

Варварска работилница


 По-долу публикувам част от отчета, който се изисква от НБУ, защото ме мързи да пиша друг текст. Но за да стане по-весело, публикувам някои скици от Варвара.

Анимационна работилница – Варвара’11
Анимационната работилница – Варвара’2011, организирана от Нов български  университет, програма „Анимационно кино”, вече отпразнува втория си рожден ден. Тази година беше особена, защото работилницата се състоя веднага след Седмото издание на Варненски фестивал на анимационното кино, възроден с много ентусиазъм след 22 години. След няколко изпълнени с прожекции и филми фестивални дни, студентите, които присъстваха на фестивала, веднага след закриването му се захванаха сами да правят кино: изрезкова анимация в кметството на малкото село под вещото ръководство на Жан Люк Слок и Карин Мирал и пиксилация на открито, вдъхновена от руските гости на Варненския фестивал – членът на Международното жури Алексей Алексеев и представителите на московския международен анимационен фестивал  „Златната рибка” – Александра Фомина и Алексей  Котьоночкин.
                 Пътуващата работилница на Жан Люк Слок  се нарича „Камера и .т.н.” и е организирана през 1979г. Оттогава досега във фонда й са се натрупали прекрасни и разнообразни малки филми, създадени от деца, студенти и възрастни от всички краища на света, както и няколко забележителни авторски филми на Матийо Лабай, Луиз- Мари Колон и Делфин Ерман. Асистентката на Слок,  Карин Мирал стартира своя работилница „Лабоданим” след опита си в работилниците на престижния международен фестивал на анимационното кино в Анеси, където е асистирала на Едуард Назаров, Раул Серве, Мишел Осло и други майстори на анимационното изкуство.
                В дългия списък от работилници във филмографията на „Камера, и т.н.”  успешно  се нареди и Варвара’11. Записалите се за участие студенти от НБУ, НАТФИЗ и професионални аниматори бяха твърде много – над 30 човека. Затова Жан Люк ги раздели на  четири екипа, които си направиха график и ползваха нощни смени, за да заснемат филмите си. Така студентите получиха практически опит в една от модерните функции на анимацията –социалната. Да се работи в колектив е важно и от професионална гледна точка, но да се решават бързо конфликтите и всеки един да участва пълноправно в създаването на филма, беше интересен и важен опит за всички участници. Карин Мирал предложи темата морски истории, екипите се оттеглиха вечерта да пишат сценарии и да подготвят сториборд и типажи. На сутринта усилената работа започна. Наложи се някои от екипите да премислят историите си. Имаше и дребни технически проблеми. Учудващо обаче, експедитивността и енергичността на водещите зарази студентите и всички накрая представиха кратки изрезкови морски миниатюри, които  със заряда, идеите си и атмосферата си не отстъпват на редица сериозно и дълго мислени и правени анимационни филми. Що се отнася до техниката на изпълнение – изрезката, Жан Люк и Карин запознаха съвсем накратко студентите с двата начина за движение – заместващи изрезки , каквито използва майсторът на изрезката Юрий Норщейн и шарнирни изрезки. Не по - малко важни обаче бяха практическите съвети и малки изобретения, които използваха – малък шивашки перфоратор, краткотрайно лепило и секретни копчета. Идеята на водещите беше в рамките на една добре разказана простичка историйка, студентите да се опитат да направят силуетна, черно-бяла анимация с изрезка. Търсенето на най-експресивен и изразителен силует е задача, което е особено важна за актьорската анимация.
Междувременно екипите, които не бяха на смяна, попадаха във вдъхновяващата, свободна творческа атмосфера, създадена от Алексей Алексеев. Сякаш на игра, забавлявайки се, студентите, заедно с руските гости и Теодор Ушев, автор на няколко нашумели експериментални анимационни филма и сътрудник на легендарния филмов борд на Канада, създадоха няколко смешни и живи пиксилации, заснети покадрово на плажа, по красивите крайморски скали и в градината на хотела.
При това заснемане най-активно се включиха двамата студенти от  програма „Кино и телевизия”, от които тази есен се очаква са направят втория си документален филм за работилницата във Варвара - Мила Ленкова, оператор и Георги Вълков, режисьор на филма. Документалният им филм за работилницата на Прийт и Олга Пярн бе сред най-добрите наградени филми на Студентския фестивална НБУ  в края на миналата година. 
Дългогодишен сътрудник на известното в Европа Варга студио, режисьор на поредици по поръчка на известни филмови компании и телевизионни канали като Никелодеон, Сезами стрийт, Канал Франс Интернасионал и др., Алексеев владее една необяснима тайна. Филмите, които, той представи на студентите, притежават едно толкова рядко качество в днешния свят – те са смешни. В разговора, който продължи след прожекцията, той обърна особено внимание на звука като пълноправен елемент на анимационния филм, както и на пълнокръвния анимационен типаж – най-съществения елемент в огромна част от анимационните филми.
В работилницата взеха важно участие, оказвайки ненатрапчива помощ и подкрепа, преподавателите в програма „Анимационно кино” - основният организатор на работилницата - проф. Анри Кулев, доц. Невелина Попова, доц. Цветомира Николова, директорът на програмата Севина Иванова, Пенчо Кунчев, също член на Международното жури на варненския фестивал, както и преподавателката от НАТФИЗ „ Кр. Сарафов” д-р Радостина Нейкова. Атмосферата на Варненския фестивал продължи. Освен текущите задачи на работилницата, се обсъждаха разгорещено филми, бъдещи проекти и планове, анимационни техники, нови идеи – понякога до късно вечер на фона на живата анимация – танците с хавайски огнени пои в изпълнение на възпитанничката на НБУ Десислава Кузманова.
Редовен гостенин в хотелската ми стая във Варна


Млада дама на плажа


Какво ли да снимаме?

Море, скали и други

Рибарско селище, нарисувано в неудобна позиция
 Студентите се заредиха с творчески ентусиазъм, нови идеи и практически опит. Заговориха за анимационната работилница във  Варвара като за изключително ценна,макар и относително нова традиция и вече очакват третия й рожден ден. 
Персонаж, вдъхновен от студентите

 Пиксилация в далечния край на плажа 

Пиксилация в далечния край на плажа





  


Няма коментари: