Търсене в този блог

неделя, 11 декември 2011 г.

Пътуващият скицник

http://www.sketchtravel.com/

             Sketchtravel или „Пътуващият скицник” е уникален международен благотворителен проект.
            Червеният скицник е предаван художник на художник вече повече от 4 и половина години като олимпийския факел. Обиколил е 12 държави и е изрисуван от 71 известни илюстратори, художници на комикси и аниматори. Сред тях са Бил Плимптън, Куентин Блейк, Глен Кийн, Фредерик Бек, Науайо Миядзаки, и др. Инициатори на проекта са илюстраторите Д. Цуцуми от Япония и Ж. Герле.
©Eнрико Касароса


©Томер Ханука


Скици от легендарния в света на анимацията Глен Кийн ©



©Йоко Шимутцо

                След почти петгодишната си обиколка, оригинален екземпляр от „Пътуващият скицник” бе продаден на търг в Брюксел на 17 октомври, 2011. Постъпленията от търга, авторските права, както и печалбите от продажбите на книгата, ще бъдат дарени на Международната организация за борба с неграмотността “Room to Read”.
                На същата кауза е посветила усилията си и принцесата на кралство Нидерландия - Лаурентин ван Оранье, която неотдавна представи пред българската публика първата си книга «Мистър Фини и светът надолу с главата», издадена на български език от издателство Ciela в рамките на юбилейното издание на Панаира на книгата. Принцеса Лаурентин ван Оранйе имаше лекция на тема „Нов начин на мислене за едно устойчиво бъдеще: ценността на диалога между поколенията” в Аулата на Нов Български университет.
                                                                      ©Сиб Постхюма
Постхюма и принцесата



© Сиб Постхюма
               Илюстраторът на детската книжка, написана от принцесата е преподавателят по рисуване Сиб Постхюма  - известен и многократно награждаван холандски илюстратор, карикатурист и аниматор. Илюстрациите му наподобяват по дух изкуството на английския илюстратор Куентин Блейк.


Няма коментари: