Търсене в този блог

неделя, 11 април 2010 г.

За животните

Любопитни за аниматорите факти за движението на животните




Мечките, жирафите и камилите се движат по различен начин от повечето четириноги. Те движат двата си леви крака почти едновременно, после двата си десни. Едно от обяснението за тази походка при жирафите и камилите е дългите им крака и опасността да си преплетат краката. Възможно ли е при мечките обяснението да е, че те стъпват на цялото си стъпало, и това, че то е обърнато леко навътре?

                                                                Жирафи с преплетени крака



Свестен жираф


Учените твърдят, че бозайниците са били „стъпалоходни” в началото и другите начини на стъпване – на пръстите на краката( с вдигната пета ) и върху ноктите на краката(тоест копитата) са еволюционна придобивка за някои бозайници.



Стъпването върху цялото стъпало, както от опит знаем, си има своите преимущества, но и своите недостатъци. Твърди се, че цялото стъпало поема повече тежест, но и това правило не е абсолютно, защото слоновете, например, стъпват на пръсти и все пак съумяват да пренасят собствените си туловища на големи разстояния.



Може би преимуществото е, че можем да ходим на двата си крака и да освободим предните си крайници за правене на разни неща, понякога дори полезни.





За мечките

http://www.youtube.com/watch?v=dnsu07q-N4o



Класификация

царство: Animalia Животни

тип: Chordata Хищници

клас: Mammalia Бозайници


разред: Carnivora

Хищници

подразред: Caniformia Кучеподобни

семейство: Ursidae Мечки





Скелети на черна мечка и меченцето й
в Природонаучния музей на Минесота
Мечките са от подразред кучеподобни и най-близките им роднини са перконогите – тюлени, моржове, и т.н. Всички хищници са или кучеподобни или котко подобни. За аниматорите е полезно да го знаят, защото кучеподобните същества стъпват НА ЦЯЛОТО СИ СТЪПАЛО, с изключение на семейство кучета – вълци, лисици, койоти и т.н. Затова изобщо не е проблем мечката да стои на два крака за дълго. Това  свойство на мечките им е направило лоша услуга, защото още в древен Рим са започнали да ги ловят, за да танцуват и правят танцови и циркови номера.

Това  е мечка гризли, но и другите мечки ходят като нея- на цяло стъпало. Първо стъпват на пета, а когато кракът се отделя от земята, пак първо се отделя петата.




Другите характерни черти на кучеподобните са:

НОКТИТЕ, КОИТО НЕ МОГАТ ДА СЕ ПРИБИРАТ, за разлика от котешките роднини.
                                                             Мечи крак.
ДЪЛГАТА МУЦУНА

Кучеподобните хищници имат ПОВЕЧЕ ЗЪБИ от коткоподобните, но пък РЕЗЦИТЕ им не са така изразени, защото освен с месо, могат да се прехранват с най-различни неща –според възможностите, докато коткоподобните са се специализирали да хапват предимно месо.

УШИТЕ им са с различна структура от тези на коткоподобните – имат единична слухова или само частично преградена камера.

Мечките са осем вида и са се заселили предимно в Северното полукълбо. Общите им черти са:

Яки крака

Дълга муцуна

Дълги езици.
http://www.youtube.com/watch?v=-qrDsbn1GBY

Рунтава козина

Къси опашки

Стъпват на цяло стъпало и не могат да си прибират ноктите.

От видовете мечки полярната мечка е най-месоядна, гигантската панда пък е почти вегетарианец, а останалите шест вида са всеядни.

Мечките имат отлично обоняние и въпреки тежестта си и тромавата си походка, могат да бягат много бързо, добри катерачи са, а също и плувци. Но, уви, не виждат добре.

Мечки сомнамбули



Повечето видове мечки изпадат в състояние, подобно на хибернация – обмяната на веществата им може да се забави за доста дълго време – те заспиват зимен сън в удобните си бърлоги -дупки, хралупи и пещери, докато въпросът с храната се уреди. Полярните мечки също „хибернират”, макар и в още по-малка степен – малко преди да родят, женските полярни мечки си намират квартира, която преграждат, така че да си имат и детска стая за бебетата.



Внимание! Пияни мечки!

                                                    Пияни мечки гуляят в малинака

Мечките си хапват горски плодове, макар и ферментирали в такива големи количества, че понякога се напиват. В горите и планините на Словакия може да се натъкнете на надпис: „Внимание, пияни мечки!”

Белите мечки са черни!
Да, наистина са синьо-черни под козината си. Някои учени смятат, че космите им са кухи, за да може ултравиолетовите лъчи да стигат до черната кожа на мечките и така да задържат топлина.
Други учени се надсмиват над това твърдение. Все едно, кожата и езикът на бялата мечка са синьо-черни.

Ескимосите вярват, че мечката си крие носа с лапа, за да се слее с белия сняг и никой да не я вижда.  Вярват също, че белите мечки са леваци и използват парчета лед с лявата си лапа като работни инструменти.


Учените скептици отричат това.
                                       Бяла мечка, която е станала зелена, заради водораслите,
                                                   които са се  вплели в козината й.


Бели мечки и пингвини в съседство можете да видите само в зоопарковете и в анимационните филми. Белите мечки живеят в Арктика, а пингвините – в Антарктида.



Някои хора смятат, че Арктика( думата произлиза от гръцката дума за мечка) e кръстена така заради популацията на белите мечки в Полярния кръг. Но Полярният кръг се нарича Арктически заради съзвездието Голямата мечка.




Следва продължение

1 коментар:

Crash каза...

ericsand
Информацията за мечките е много интересна! Особено за пияните мечки :)